بیماری پسوریازیس چیست؟آثار و ویژگی های پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس یا صدف بیماری پوستی التهابی مزمن غیر عفونی و خود ایمنی است و هنگامی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن سیگنالهای اشتباه میفرستد که باعث افزایش سرعت چرخه رشد سلول های پوست شده و افزایش میزان این سلولها در برابر ریختن آنها را سبب می شود این بیماری در هر نقطهای از بدن رخ میدهد
طی روند بیماری سرعت تولید سلولهای پوستی افزایش مییابد و با ضخامت قرمزی ضایعات پوسته پوسته در قسمت های اکستانسور بدن مشخص می شود
پسوریازیس یک بیماری مزمن و التهابی سیستمیک است که تقریباً ۲ درصد از افراد هر جامعه را درگیر می کند علائم بیماری به صورت پلاک های پوست پوسته ی ریزقرمزرنگ در نواحی مختلف بدن هست. تظاهرات پوستی بیماری در ۵ تا ۳۰ درصد موارد همراه با آرتریت میباشد.
شیوع این بیماری در بین زنان و مردان مساوی است. سیر بیماری، غیر قابل پیش بینی، همراه با شعله وری و خاموشی بوده و بهبود ناپذیر است.
آثار پسوریازیس بر زندگی افراد
پسوریازیس بیماران را وادار به یک عمر پنهان کاری می کند و بیماران ممکن است از ترس اینکه دیگران به بیماری آنها پی ببرند از تفریحاتی مانند آفتاب گرفتن که می تواند بیماری آنها را محدود کند اجتناب نمایند. تاثیرات روانی اجتماعی منفی این بیماری میتواند در مراحل مختلف زندگی از جمله در زمینههای کار، روابط و فعالیت های اجتماعی شدید باشد..
به نظر میرسد عوامل درونی منجر به شناخت های معین واکنش ها و یا رفتارهای اجتماعی شود که آثار سوء آن بر واکنش های جسمی اثرگذار است.
مطالعات بالینی گویای این است که ویژگیهای شخصیت میتوانند بر علائم بیماران پسوریازیس نقش داشته باشند.
برخی ویژگی های شخصیتی معین، نظیر ادراک کنترل اضطراب در انسان ها بیانگر این هستند که افراد دارای این ویژگی ها در برابر فشار روانی و اضطراب مقاوم می باشند.
به واسطه این مهم افراد سالم نسبت به کسانی که در اثر فشار روانی بیمار شدهاند رویدادهای زندگی استرس زا را بیش از دیگران در کنترل خود می بینند اما ادراک اضطراب ، در افراد با پسوریازیس، بالا و در مقابل ادراک کنترل آن ،پایین می باشد.
ویژگی های پسوریازیس
بیماریهای خود ایمنی، یکی از شایع ترین بیماری ها در ایران و سراسر جهان است که مزمن، پیشرونده، پرهزینه و دارای عوارض متعدد هستند. این بیماری ها زمانی رخ می دهند که دستگاه ایمنی بدن به اشتباه به خود بدن حمله می کند
پسوریازیس نیز یک بیماری خود ایمنی مزمن و التهابی سیستمیک است و با بیماری های روان شناختی و پزشکی همراه می باشد. عوامل روانشناختی نقش حیاتی در پیش آگهی این بیماری دارند .
پسوریازیس یک بیماری روان- پوست شناسی است که عوامل روانی می توانند در راه اندازی یا تشدید زیان های پوستی آن موثر باشند و همچنین خود بیماری نیز میتواند منبع استرس و اضطراب بوده که منجر به شرایط روانشناختی فوق گردد.
بر روی حدود دو تا سه درصد جمعیت جهان تأثیر گذاشته و میزان شیوع این بیماری در بین مردان و زنان تقریباً مساوی است.
محدوده سنی و جغرافیایی پسوریازیس
این بیماری مزمن در هر سنی رخ میدهد اما حداکثر شیوع آن معمولاً در دهه دوم و سوم زندگی است و اصولاً شروع آن در سنین پایین حاکی از سیر بالینی شدید دارد.
شیوع پسوریازیس در کشورهایی که دورتر از خط استوا هستند بیشتر است به این معنی که افراد سفید پوست بیشتر احتمال دارد که به این بیماری دچار شوند اما بیماری در میان ژاپنی ها و اسکیموها و آفریقای غربی بسیار نادر است.
پسوریازیس مادام العمر و قابل عود است و در بیشتر بیماران ،نیاز به مدیریت بلند مدت دارد..
پارامتر های مهم در بیماری پسوریازیس
سن ، جنس ،طول مدت بیماری، سن شروع ،سابقه بیماری در خانواده ، بیماری های همراه ،سطح درآمد، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل ،مصرف سیگارو مصرف مواد مخدر، ویژگیهایی هستند که ممکن است در کیفیت زندگی و( ننگ درونی) ناشی از ظاهر بیماری در فرد تاثیر بگذارند
ننگ درونی، پذیرش نگرشهای منفی و کلیشه های جامعه در خصوص بیماری یک فرد است. این امر باعث کاهش اعتماد به نفس و رضایت از زندگی و مشکل مقابله با بیماری می شود
از طرف دیگر، به دلیل این که بین بیماری پسوریازیس و اتوپیک درماتیت که آن هم نوعی بیماری پوستی التهابی است مشابهت زیادی وجود دارد، برای تشخیص این دو از یکدیگر نیاز به تمایز تفاوت های شان از یکدیگر و تخمین شدت بیماری می باشد.
پسوریازیس می تواند علاوه بر اثراتی که در سطح پوست از خود به جا می گذارد ،اثرات دیگری نیز به دنبال داشته باشد .
در اکثر اوقات نحوه برخورد دیگران با فرد بیمار و احساسی که فرد نسبت به خودش دارد، تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرد، در نتیجه علاوه بر درمان لازم است تا کمک به بیماران از لحاظ روانشناختی نیز مدنظر قرار گیرد تا از آسیب به غرور این افراد جلوگیری گردد
آیا بیماری پسوریازیس مسری است ؟
یکی از بدترین مواردی که در خصوص این بیماری شایع است این است که آیا بیماری مسری است یا اینکه در نتیجه عدم رعایت بهداشت فردی ایجاد شده است پاسخ این است که اصلاً این طور نیست و بیماری نه مسری است و نه در نتیجه عدم رعایت بهداشت ایجاد شده است.
اجتناب افراد از ارتباط با بیمار به دلایل فوق ناراحت کننده است چرا که فرد بیمار تصور نامناسبی از خود پیدا کند و این مسئله سبب می شود ناامیدی خجالت زدگی و یا عصبانیت در بیمار ایجاد گردد
همچنین این امر سبب میشود فرد نگران برخورد دیگران باشد از فعالیتهای اجتماعی پرهیز کرده و دچار استرس شود که در تشدید علائم پسوریازیس تاثیر جدی دارد
یک راه مقابله با خود کم بینی و بازخورد منفی از سوی دیگران ،برخورداری از حمایت است. خانواده و دوستان که می دانند پسوریازیس چیست می توانند به لحاظ روحی بیمار را حمایت کرده و به او قوت قلب دهند صحبت با افرادی که در شرایط مشابه قرار دارند نیز تا حدی موجب آرامش می شود.
به هر حال با گذشت زمان استرس هیجانی ناشی از پسوریازیس کاهش می یابد و در نظر دیگران هم عجیب نخواهد بود .
با توجه به عوامل بیماری مشخص میشود که این بیماری مسری نیست بنابراین اگر هم بیماری در شخص دیگری از اعضای خانواده ایجاد شده است نه به علت سرایت از فرد مبتلا بلکه اغلب به خاطر زمینههای ژنتیکی مشترک است .
همینطور اگر بیماری در یک فرد رو به گسترش است به علت سرایت از کانونی به کانونی دیگر نیست بلکه به خاطر سیر بیماری و بعضاً به علت صدماتی است که فرد به پوست خویش وارد کرده است
آیا پسوریازیس ارثی است؟
در زمینه ارث این فاکتور نقش مهمی در بیماری پسوریازیس دارد اما ژن واحدی برای این بیماری وجود ندارد و بیماران مبتلا به پسوریازیس اغلب کنجکاو هستند که آیا فرزندانشان نیز به این بیماری دچار خواهند شد یا خیر به این سوال نمیتوان به راحتی پاسخ داد اما به طور کلی می توان گفت اگر تنها یکی از والدین به بیماری دچار باشند احتمال ابتلای فرزندشان کمتر از ۱۰ درصد خواهد بود و اگر هردو والدین مبتلا به پسوریازیس باشند تا ۴۰ درصد این احتمال وجود خواهد داشت.
علاوه بر این بیماران مبتلا به پسوریازیس، در معرض مشکلات هیجانی مانند افسردگی ،اضطراب و غیره قرار دارند. در مطالعات منتشر شده در ژورنال های بین المللی درماتولوژی، محققان اظهار داشته اند که نیمی از بیماران پسوریازیس افسرده و مضطرب میشوند.
مطالعات علمی به طور دقیق ارتباط بین استرس و تشدید پسوریازیس را نشان دادهاند از طرف دیگر بیماری پسوریازیس به خودی خود برای فرد ایجاد استرس می کند.
ارتباط بین پسوریازیس و استرس و اضطراب راه ارتباطی دو طرفه است به این معنا که بیماری باعث تشدید استرس و اضطراب گردیده و بعضاً استرس و اضطراب علائم بیماری را تشدید می نماید.
وجود دو بیماری همزمان شرایطی است که همزمان یا در زمانهای متفاوت در زندگی فرد بیمار رخ می دهنددر بسیاری از موارد عوامل و یا دلایل ریسک یکسانی دارند
این عوامل می توانند ژنتیکی باشند و محققان چندین ژن را شناسایی کردهاند که مربوط به فرآیندهای التهابی هستند که در پسوریازیس و دیگر بیماری های ایمنی دیده می شوند
برخی از همبودی ها که با پسوریازیس ممکن است بروز کنند عبارتند از بیماریهای قلبی ،آرتروز پسوریازیس ،سرطان ،افسردگی و دیابت نوع ۲ چاقی و سندروم متابولیک
محصولات درمانی بیماری پسوریازیس(کلیک کنید)